Bapao (Bah pao)

2014-02-24
  • Yield : 10
  • Servings : 5-10
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 10m
  • Ready In : 2:0 h

Mijn eerste (en ik denk ook lekkerste) broodje bapao at ik achter in de auto nadat mijn vader deze even snel had gehaald bij de toko op de Admiraal de Ruyter weg in Amsterdam west. Hij was zo groot en warm dat ik in de ei-tunnel nog zeker de helft over had. Heerlijk.

Jaren lang vroeg ik mijzelf af hoe deze heerlijke witte broodjes gemaakt werden. Sinds gisteren weet ik het!

Vergeet niet de juiste Ketjap te gebruiken overigens, het kan het broodje maken of breken! (zie Ingrediënten)

Ingredients

  • 1 ui
  • 5 teentje knoflook
  • 1 eetlepel gesnipperde prei
  • 1 eetlepel fijngesneden bladselderij
  • 150 gram half om half gehakt
  • 1 eetlepel Rietsuiker
  • 3 eetlepels ketjap manis (wel de juiste gebruiken hoor, zie onderdeel Ingrediënten)
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 eetlepel bloem
  • 1/2 runder bouillon blokje
  • 1 eetlepel Gember siroop
  • Peper
  • 14 gram gedroogde gist
  • 220 ml halfvolle melk
  • 500 gram bloem
  • 30 gram roomboter
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 10 gram zout

Method

Step 1

Voor de vulling. Snipper de ui, knoflook, de prei en de selderij.

Step 2

Fruit de ui en de knoflook zachtjes aan in wat roomboter (niet de 30 gram uit het recept, deze is voor het deeg).

Step 3

Rul het gehakt half gaar en voeg prei en selderij toe. bak dit even mee.

Step 4

Voeg nu de suiker, ketjap, sambal, gembersiroop en het halve bouillon blokje toe en laat alles op een laag vuurtje gaar worden.

Step 5

Voeg nu een eetlepel bloem toe aan het geheel om het een mooie vulling van te maken. En breng het geheel met wat verse peper verder op smaak. Laat de vulling afkoelen voor je het verder gebruikt.

Step 6

Voor het deeg. Maak van de bloem, gist, zout, suiker, boter, ei en de melk een mooi deegje. Kneed deze goed door en maak er uiteindelijk een rol van met een doorsnede van ongeveer 6 cm.

Step 7

snijd van de rol plakken van zo'n 2 cm dikte, zodat je 10 schijfjes deeg over houdt. Met een deegroller maak je van de schijfjes platte rondjes.

Step 8

Neem een schijfje in de hand en leg in het midden een eetlepel van de afgekoelde vulling. Vouw vervolgens de randen dicht tot er een soort zakje van deeg ontstaat (soort geldbuideltje van vroeger). Druk de bij elkaar gevouwen deeg in het bolletje en maak er een rond balletje van.

Step 9

Leg dit balletje met de dichtgevouwen kant naar beneden op een stukje bakpapier (vierkantje van 8 bij 8 cm).

Step 10

Laat de broodjes een uur lang rijzen voor je ze 10 minuten in een rijststomer laat gaar worden.

Step 11

Zorg dat de deksel van de rijststomer is ingepakt in een schone theedoek of handdoek, zodat het water wat onder de deksel condenseert niet op de broodjes valt. Zet het mandje met de broodjes pas in de stomer als er stoom onder de deksel verschijnt. Niet eerder! en dan 10 minuten stomen.

Step 12

Doe ook maar 3-4 broodjes tegelijk (afhankelijk van de grote van je stomer) want ze zetten nog zeker uit tot 2x hun grootte tijdens het stomen. Het stomen duurt maar 10 minuten, dus neem de tijd.

Tip:

Je kan ook kleinere broodjes maken (dus bijvoorbeeld 20 ipv de 10 zoals in dit recept) als borrelhapje.

Vries de broodjes per stuk in, in boterhammen zakjes en doe ze per stuk 75 seconden in een magnetron van 800 Watt en ze zijn weer heerlijk! (twee stuks in 120 seconden op 800 watt) en oh ja, niet schrikken als het zakje ontploft 😉

Vader van onze kleine man Ruben, getrouwd met Ingrid. Werkend in de ICT, onwijze Apple fanaat en verder geniet ik van het leven en daar hoort lekker eten zeker bij ッ

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 2
Rate this recipe

2 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Bananenbrood

  • Ajam Kecap Pedis

  • Maiskoekjes [update]

  • Kue Mankok

  • Rendang

Recipe Comments

Comments (7)

  1. posted by Gerard J. van Exel on 20 March 2014

    Ik kreeg dit recept doorgestuurd door mijn zuster en die had het weer van haar schoondochter. Toen ik over de bapaobroodjes hoorde, wist ik al dat ik dat recept wilde hebben. Ik ga ze dit weekend maken, want als mijn zus zegt dat ze heel erg lekker zijn, dan moet dat zeker het geval zijn. Bedankt! Groeten,
    Gerard J. van Exel

      Reply
    • posted by jschun on 21 March 2014

      Hoi Gerard, leuk dat mijn recept van hand tot hand gaat ッ dat is nou precies waarom ik deze site gemaakt heb. Ben heel benieuwd hoe je de bapao vindt. Laat je het weten a.j.b? En oh ja, wel de juiste ketjap gebruiken dan zijn ze het lekkerste! (zie bovenaan onder ingrediënten in de rode balk). Succes!!

        Reply
  2. posted by Henrike on 22 June 2014

    Die schoondochter was ik dus hihi. Mijn schoonmoeder ook groot fan! Spread the word hè….

      Reply
    • posted by jschun on 22 June 2014

      Oh hahaha, dat is wel een belangrijke context inderdaad ッ

        Reply
  3. posted by Henk on 24 July 2014

    Bij mij worden de broodjes sompig. Terwijl ik heel goed zachte bolletjes in de oven kan maken. Wat doe ik verkeerd. Ik gebruik harde tarwebloem is dat het probleem?

      Reply
    • posted by jschun on 24 July 2014

      Hoi Henk,

      Doe je wel een schone theedoek om de deksel van de rijststomer? Het condens water valt anders van de deksel op de broodjes en daardoor worden ze ‘sompig’.

      Ik hoop dat het helpt. Succes!

      Leuk dat je mijn recept probeert trouwens ッ

        Reply
  4. posted by Henk on 25 July 2014

    Ja ik doe een schone theedoek om de deksel.

      Reply

Post A Comment