“Macaronikoek”

2017-11-24
  • Yield : n.v.t.
  • Servings : 4-6 personen
  • Prep Time : 30m
  • Cook Time : 30m
  • Ready In : 60m

Als kleine jongen at ik mijn eerste stukje Macaronikoek bij mijn oma thuis drie-hoog-achter op de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam. Ik kan mij op de dag van vandaag nog herinneren hoe het smaakte en hoe lekker ik het vond. Mijn oma leeft niet meer, maar gelukkig heeft oma het recept aan mijn moeder geleerd (haar schoondochter). Mijn moeder op haar beurt heeft het aan haar schoondochter geleerd, dus maakt mijn vrouw het zo nu en dan voor mij en onze zoon. Ook voor hem is het zijn lievelingsgerecht.

Een week of twee geleden was een oud schoolvriendinnetje bij mijn moeder thuis op bezoek, samen met haar man en kind. We spraken daar over vroeger en ook kwam Macaronikoek langs. Ook voor haar is het een jeugdherinnering en ik beloofde haar het recept op mijn site te zetten. Dus Laura, bij deze het originele recept.

Ingredients

  • 700 gram Macaroni (kleine elleboogjes)
  • 400 gram Schouderham
  • 400 gram Katenspek
  • 3 eieren
  • 1/2 eetlepel Nootmuskaat
  • 2 Bouillon blokjes
  • 1 cup Ketchup
  • 1/2 theelepel Chillisaus (Sriracha)
  • 80 gram Parmezaansekaas (geraspt uit een bus van bijv. Grozette)
  • 30 ml Melk
  • Boter om de vorm in te vetten en paar kleine klontjes voor erop in de oven

Method

Step 1

Kook de Macaroni in water en wat zout volgens de instructies op de verpakking. Giet de Macaroni af en laat het wat afkoelen. Gebruik een grote pan, zodat alle ingrediënten in de pan passen en je nog kan roeren straks.

Step 2

Snij de schouderham en Katenspek in kleine stukjes. Meng in een apart kommetje het ei, melk, ketchup, nootmuskaat en verpoeder de bouillon blokjes er ook doorheen.

Step 3

Als de Macaroni handwarm is, mogen alle ingrediënten door elkaar worden gemengd.

Step 4

Als alles goed door elkaar is gemengd, beboter dan een ovenschaal en vul deze met het mengsel tot 1/2 of maximaal 2/3 van de hoogte van de schaal. Doe kleine stukjes boter (stuk of 5-6) verdelen over de bovenkant van de Macaronikoek.

Step 5

Bak de Macaronikoek in 20-30 minuten goudbruin in een heteluchtoven van 200 graden Celsius.

Step 6

Laat de koek afkoelen voor je deze aansnijdt, anders valt hij uit elkaar. Voor de smaak maakt dat niets uit, maar het is lekkerder als je er punten uit kan snijden en mensen er met een vork stukjes vanaf kunnen prikken (net als gebak).

Step 7

Serveer met wat Heinz ketchup en eventueel wat Sriracha (chillisaus). Laat mensen zelf bepalen hoeveel saus ze erbij doen. Bij ons is het gebruikelijk om ketchup en chilisaus te mengen 😉

 

Vader van onze kleine man Ruben, getrouwd met Ingrid. Werkend in de ICT, onwijze Apple fanaat en verder geniet ik van het leven en daar hoort lekker eten zeker bij ッ

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Havermout muffins

  • Kwarkbollen

  • Kip Fajitas

  • Spelt pizzadeeg

  • Pizza saus

Recipe Comments

Comments (2)

  1. posted by Laura Celiker on 10 December 2017

    Hai Jerry,morgen is het zover,dan ga ik je roti kip maken,krijg visite.Mijn dank voor het recept van de macaronikoek op je site.Ik laat je weten of het gelukt en lekker is.Groeten aan Ingrid en Ruben en alvast een zalig kerstfeest en de mooiste wensen voor 2018.Groeten van ons uit Amsterdam ,ook aan je pa &ma

      Reply
    • posted by jschun on 10 December 2017

      Hey Laura,

      Oh spannend! ッ Ik hoop dat je de juiste curry masala hebt kunnen vinden, dat is wat mij bereft de belangrijkste factor van succes. Daarnaast zorgen dat je de kippenbotjes breekt of doorknipt voor je ze gaat bakken/braden. Dit zorgt ervoor dat het beenmerg smaak gaat afgeven aan het gerecht. Dat is samen met de masala de succesfactor!

      Laat je me weten hoe het is ontvangen? Leuk!

      Jullie ook hele fijne feestdagen en dat we elkaar in 2018 snel weer zullen zien. Super gezellig!

      Groetjes en liefs,
      Jerry, Ingrid en Ruben xxx

        Reply

Post A Comment