Oliebollen

2016-12-31
  • Yield : 26 stuks
  • Servings : 4-6 personen
  • Prep Time : 1:30 h
  • Cook Time : 60m
  • Ready In : 3:0 h

Na de traditie om ieder jaar appelbeignets en appelflappen zelf te maken met Oud & nieuw, kon het niet uitblijven dat ook de oliebol een keer zelf gemaakt moest worden. En dat deden wij 2015 dan ook. Het recept was toen prima, maar nog niet perfect. Dit jaar dus de tweede keer proberen en nu is het recept website waardig.

Ingredients

  • 500 gram Bloem
  • 500 ml Halfvolle melk
  • 50 gram Roomboter
  • 1 Ei
  • 40 gram Gist
  • 1/2 theelepel zout (niet afgestreken, maar volle lepel)
  • 2 grote appels (Jonah gold)
  • 1 eetlepel Citroenschil rasp
  • 3 zakjes Vanille suiker
  • 250 gram Rozijnen
  • 150 gram Krenten
  • Vloeibaar frituurvet (Reddy Excellent is erg goed, ruikt bijna niet)

Method

Step 1

Wel de rozijnen en de krenten in lauw/warm water voor minstens een uur. Giet ze daarna goed af. Schil de appels en verwijder het klokkenhuis. Snij de appel in kleine stukjes (ongeveer de maat van de rozijnen) en zet alles weg tot we het gaan gebruiken.

Step 2

Hou 75 ml van de melk apart en doe de resterende 425 ml melk in een grote liefst hoge pan. De hoogte is handig met straks het beslag scheppen met de ijsknijper.

Step 3

Verwarm de 425 ml melk tot 35-37 graden Celsius (handwarm). Los daar de gist in op en voeg daarna het ei toe en meng alles met een garde goed door.

Step 4

Doe het mengsel in de pan en voeg de bloem toe. Mix alles met deeghaken door elkaar tot het beslag er glad uit ziet.

Step 5

Smelt de boter en voeg er het zout bij. Let op dat de boter niet bakt en bruin wordt. Het moet gele gesmolten boter zijn. Doe er de 75 ml melk bij en roer kort door. Het blijft een emulsie, want de boter kan niet oplossen in de melk.

Step 6

Voeg nu de citroen rasp, gesmolten boter mengsel en de vanille suiker toe aan het beslag en meng dit 15 minuten lang met deeghaken goed door.

Step 7

Voeg nu de rozijnen, krenten en de appel toe aan het beslag en roer alles goed door elkaar met een spatel.

Step 8

Doe om de deksel van de pan een natte theedoek. Doe de deksel op de pan en zet deze weg op kamertemperatuur voor minstens een uur. Het beslag moet in volume verdubbelen.

Step 9

Na een uur is het beslag gerezen. Neem nu een spatel en roer alle lucht weer uit het beslag. Zet het nu nog 5-10 minuten weg. In die tijd kan het frituurvet warm worden tot 180 graden Celsius.

Step 10

Neem een ijsknijper (zo'n ijsbolletjes schep waar je in knijpt en dan het bolletje los komt uit de lepel door een beugeltje dat heen en weer gaat in de bol). Doe de ijsschep kort in het frituurvet, zodat deze een klein laagje vet heeft. Dit helpt bij het scheppen van het beslag voor de rest van bakken (doe dat dus maar 1 keer en niet steeds weer).

Step 11

Als het vet op 180 graden is, kan je beginnen.

Step 12

Neem de ijsschep en schep hem vol richting de rand van de hoge pan. Trek de schep langs de wand van de pan omhoog. Je ziet het beslag 'rollen' in de lepel. Zorg dat het overtollige beslag van de randen van de lepel zijn (ik gebruik hier de rand van de pan voor om hem wat af te strijken.

Step 13

Knijp nu vlak boven het frituurvet (niet in het vet houden de lepel) het beslag uit de schep. Er zal een bolletje beslag in het vet rollen. Hou de lepel ook niet te hoog, want dan spat het misschien.

Step 14

De oliebol zal eerst aan een kan bakken, als deze kant gaar is draait de bol zichzelf om (als deze genoeg ruimte in het vet heeft). Bak de andere kant net zo lang dat de kleur van de bol aan beide kanten gelijk is (mooi donker bruin). Dan is deze gaar. Schep de bol uit het vet en lek uit op een stuk keuken papier of op een krant.

Step 15

Bewaar de bollen eerst in een open schaal. Als de bollen helemaal zijn afgekoeld is het tijd om de bollen afgesloten te bewaren. Dan blijven ze het langste vers.

Step 16

Bak alle bollen (ongeveer 26 stuks) en laat ze iets afkoelen. Warm zijn erg lekker overigens! Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Step 17

Gelukkig nieuwjaar!

 

Vader van onze kleine man Ruben, getrouwd met Ingrid. Werkend in de ICT, onwijze Apple fanaat en verder geniet ik van het leven en daar hoort lekker eten zeker bij ッ

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Vlaaitopping: Kruimel

  • Vlaai bodem

  • Vlaaivulling: appel

  • Zuurkoolstamppot

  • Appelmoes

Post A Comment