Vlaai bodem

2015-09-26
  • Yield : 1 vlaai (28 cm)
  • Servings : 10-12
  • Prep Time : 1:15 h
  • Cook Time : 25m
  • Ready In : 0m

Nadat de appelkruimel vlaai zo goed was gelukt, hebben we de uitdaging voor andere soorten vlaai natuurlijk niet laten liggen. Al snel werd duidelijk dat een vlaai uit twee tot drie onderdelen bestaat. De bodem, dit recept, de vulling en eventueel een topping (de kruimel van de appelkruimel vlaai bijvoorbeeld).

Maak dus onderstaande recept en klik daarna door voor de diverse vulling recepten en eventueel een lekkere topping.

Ingredients

  • 200 gram Bloem
  • 30 gram roomboter
  • 1 Ei dooier
  • 1/4 theelepel zout
  • 7 gram gedroogde Gist (1 zakje)
  • 2 eetlepels witte Basterdsuiker
  • 100 ml lauwe halfvolle melk
  • 1/2 eetlepel Paneermeel

Method

Step 1

Voor we kunnen beginnen moeten we eerst de melk en de roomboter op kamertemperatuur hebben. Leg deze dus afgewogen uit de ijskast. Let op, de roomboter heb je twee keer nodig (bodem en kruimeltopping).

Step 2

Als de melk op kamertemperatuur is doe je er het gist en de witte basterdsuiker bij en roer je het even goed door elkaar. Zet het vervolgens 10 minuten weg.

Step 3

Als je na 10 minuten ziet dat er bubbeltjes of een klein schuimlaagje op de melk staat, dan werkt de gist en kunnen we verder. Is dit niet het geval, doe het dan opnieuw met nieuwe gist en wees er zeker van dat de melk handwarm is. Bij koude melk gaat de gist dood en werkt het dus niet.

Step 4

Doe nu de 200 gram bloem, 30 gram boter, 1 eidooier en 1/4 theelepel zout in een kom. Giet het gistmengsel erbij en meng het geheel met de deeghaken goed door. Je kan dit natuurlijk ook met de hand doen, maar dat is best wat werk.

Step 5

Als het deeg de kom mooi schoon draait en het een mooi bolletje is, kneed het dan nog even kort met de hand op het aanrecht door en leg het bebloemd in de kom terug. Dek de kom af met plastic folie en zet minstens een uur weg, zodat het kan rijzen.

Step 6

Als het deeg is gerezen (ongeveer twee keer in omvang is gegroeid), dan is deze klaar. Haal het uit de kom en kneed het nog een keer kort door op het aanrecht. Doe eventueel een heel klein beetje bloem op het aanrecht zodat het niet plakt.

Step 7

Rol nu met een deegroller de plak in een cirkel. Groot genoeg om de bodem en de rand van de vorm te kunnen bedekken. Zorg dat de plak ongeveer 5 mm dik is.

Step 8

Leg de plak deeg in de vorm en druk deze met de bovenkant van je wijsvinger in de hoeken, zodat deze mooi aansluit in de vorm.

Step 9

Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit zorgt ervoor dat, wanneer er lucht onder de bodem ontstaat, er geen bellen in de bodem omhoog komen en je vulling uit je vlaai drukt.

Step 10

Strooi nu een heel klein beetje paneermeel over de bodem. Hier proef je straks niets van, maar vangt het overtollige vocht van de appelvulling op en beschermt je bodem tegen soppig worden.

Step 11

Nu kan er een of meerdere soorten vulling in de bodem en eventueel een lekkere topping als deze ook afgebakken moet worden. Zie hiervoor de linkjes in de tekst boven de ingrediënten.

Step 12

Bak de vlaai in het midden van de oven in 20 minuten in een oven van 190 graden (hete lucht). Zet onderin de oven een ovenvast schaaltje of kommetje met water. Dit houdt het deeg van de vlaai mooi zacht en zorgt dat het niet uitdroogt.

Step 13

Na 20 minuten controleer je of de kruimellaag mooi bruin is geworden en de randen niet te donker zijn. Bak de vlaai eventueel nog vijf minuten langer als je denkt dat hij nog even langer moet.

Step 14

Laat de vlaai uit de vorm afkoelen op een rooster en snijd deze pas aan als hij helemaal is afgekoeld. Bestrooi de vlaai voor het aansnijden met poedersuiker om het geheel af te maken.

 

Recipe Type: Tags: , Ingredients: , , , , , ,

Vader van onze kleine man Ruben, getrouwd met Ingrid. Werkend in de ICT, onwijze Apple fanaat en verder geniet ik van het leven en daar hoort lekker eten zeker bij ッ

Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • “Macaronikoek” zonder varkensvlees

  • “Macaronikoek”

  • Oliebollen

  • Havermout muffins

  • Kwarkbollen

Post A Comment